PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIE W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH
THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION
Warsztaty serowarskie zamknęły cykl warsztatów zorganizowanych przez Muzeum Historyczne – Pałac w Dukli w ramach projektu „W kręgu tradycji i kultury w Beskidzie Dukielskim” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Warsztaty te przeprowadzone zostały 28 kwietnia br. przez Janinę Kacprzyk w Gospodarstwie Agroturystycznym w Zawadce Rymanowskiej w Gminie Dukla. W zajęciach trwających trzy godziny wzięła udział 19 osobowa grupa dzieci z Zespołu Szkół nr 1 w Dukli. W trakcie warsztatów uczestnicy mogli zapoznać się z techniką ręcznego dojenia mleka oraz praktycznymi umiejętnościami wykonywania sera koziego bez skomplikowanych sprzętów i urządzeń, czyli metodą tradycyjną, tak aby mogli później użyć tej metody w warunkach domowych. Po zrobieniu własnego sera i masła uczestnicy mogli degustować swoje wyroby i inne gatunki sera robionego w tym gospodarstwie.